Duitse hypotheek: interessant of niet

Veel mensen die een hypotheek af willen sluiten bekijken alle mogelijke opties. Eén van de opties die je hebt is om een Duitse hypotheek af te sluiten. Bij de hogere rentestanden uit het verleden was dit, vanwege de lagere rente in Duitsland, interessant. Tegenwoordig kan een Duitse hypotheek nog steeds voordeel opleveren, maar zijn de rentestanden in Nederland ook een stuk lager geworden. Kan een dergelijke hypotheek interessant zijn voor jou? Kijk dan goed naar de voordelen en de nadelen van het afsluiten van een hypotheek bij een Duitse bank.

Voordelen Duitse hypotheek

Het grootste voordeel van een Duitse hypotheek is de lagere rente die je betaalt. Daarmee kun je uiteindelijk een hoop geld besparen. Ook al zou het gaan om enkele tienden qua percentage, op een bedrag van bijvoorbeeld € 200.000 is dat toch een behoorlijke som geld. Een ander voordeel is dat je in Nederland gewoon in aanmerking komt voor renteaftrek (indien van toepassing gezien de veranderingen in ons belastingstelsel).

Nadelen Duitse hypotheek

Eén van de nadelen van een hypotheek die je afsluit in Duitsland is dat je maar tot 70% van de waarde van het huis dat je wilt kopen kunt lenen. Je moet dus beschikken over een eigen vermogen. Zonder eigen geld bij een Duitse bank aankloppen heeft dus geen enkele zin. Een ander nadeel is dat de lening niet valt onder de Nationale Hypotheek Garantie. Het is immers een Duitse lening die je afsluit en dus valt de lening onder de Duitse wetgeving. NHG kan dan dus niet van toepassing zijn en geschillen zullen tevens via de Duitse wetgeving geregeld worden. Daarnaast is de maximale periode voor een hypotheek in Duitsland 25 jaar is, waar dat in Nederland 30 jaar is. Veel Duitse banken eisen ook nog eens een aflossing vóór de pensioenleeftijd.

Er zijn nog wat meer nuanceverschillen tussen een Duitse en Nederlandse hypotheek, maar met de nieuwe regelgeving in Nederland zijn de verschillen tussen beide landen een stuk kleiner geworden.