Hypotheekrente: historisch laag

De hypotheekrente blijft de laatste maanden maar dalen. Ideaal voor mensen die op dit moment een huis willen kopen, maar erg vervelend voor mensen die in het verleden hebben gekozen voor een lange rentevast periode. In sommige gevallen kan het verschil oplopen tot boven de 4% en dan gaat het toch om behoorlijke bedragen.

Op het moment van schrijven is de laagste variabele rente met NHG een nietige 2,13%. Zelfs de rentevaste periodes vanaf 5 jaar zijn erg laag en ongeveer gelijk aan de variabele rentes bij de meeste banken. Banken lijken er erg op gebrand om mensen aan zich te binden en met lage rentes voor langere periodes lijkt ze dit ook te lukken.

Toch heeft de huizenmarkt het nog moeilijk en staan er nog steeds veel huizen te koop. Dat komt mede doordat banken wel strengere eisen hanteren bij het verstrekken van een hypotheek. Je kunt dus profiteren van de lage rentes, op voorwaarde dat je binnen het profiel past dat de bank schetst.

Hypotheek oversluiten

Zit je aan het einde van een rentevaste periode of betaal je een behoorlijk bedrag per maand aan rente? Dan kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Op die manier kun je profiteren van de lage rentes die er momenteel gelden. Per situatie kan het voordeel, als dat er al dan niet is, verschillend uitvallen, dus je doet er verstandig aan om een afspraak te maken met een financieel adviseur. Hij of zijn bekijkt dan samen met jou je financiële situatie en kijkt wat voor jou de voordeligste, maar tevens meest betrouwbare optie is.