Verschil doorlopend krediet en persoonlijke lening?

Een groot aantal mensen heeft een lening. Leenvormen die je veel tegenkomt zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Maar wat is hier nu eigenlijk het verschil tussen?

Wat is een doorlopend krediet?

U wilt een verbouwing doen aan uw huis en hebt nog geen idee wat de kosten hiervan zullen zijn. Of één van uw dure apparaten is defect en er dreigen meer kosten aan te komen die u niet goed kunt voorspellen. Er zijn van die verwachte of onverwachte defecten en dus uitgaven, waarvan u van te voren niet goed weet hoe hoog deze zullen zijn. Een doorlopend krediet kan dan goed uitkomst bieden; U spreekt met de kredietverstrekker af wat het maximale bedrag zal zijn en tot dat bedrag is uw lening uitermate flexibel. Ook dat maximale bedrag is heel flexibel, u heeft daar alle vrijheid in. Ook de looptijd en de rente van een doorlopend krediet zijn variabel. Bovendien betaalt u alleen rente over het geld dat u daadwerkelijk opneemt uit uw doorlopende krediet. Deze flexibiliteit met al haar variabelen zijn een voordeel, maar natuurlijk ook een gevaar. U beschikt immers vrij eenvoudig over geld dat niet van u is en dat u uiteindelijk met rente toch terug zult moeten betalen. De rente-variabele is ook een gevaar. U weet niet precies hoe hoog de rente zal zijn van het door u opgenomen bedrag. Houdt u zichzelf in de hand? Dan is dit een prettige manier om onverwachte kosten te dekken. Kort gezegd biedt een doorlopend krediet voor een bepaalde periode iets meer financiële ruimte. Kunt u een hele goede inschatting maken van het bedrag dat u nodig heeft? Dan wordt de persoonlijke lening meer geadviseerd dan het doorlopend krediet. De wispelturigheid kan immers voordelig, maar ook nadelig zijn.

Wat is een persoonlijke lening?

Heeft u een onverwachte uitgave en weet u hoe hoog deze uitgave zal zijn? Heeft u verregaande interesse in een nieuwe auto en weet u al wat de koopprijs van deze auto zal zijn? Dan is een persoonlijke lening een uitkomst voor u. Alles aan deze lening staat van te voren vast: Het bedrag dat je leent is bekend, de rente staat vast en ook de maandelijkse aflossing gaat geen verrassing meer zijn. De persoonlijke lening moet wel binnen tien jaar afgelost zijn, wat natuurlijk een ruime tijd is. Verder gaat u geen verrassingen ondervinden aan deze lening. De eerste maanden zal de rente hoger liggen en de daadwerkelijke aflossing traag gaan, maar gedurende je leenperiode kantelt dit steeds verder. Eerst dus veel rente en weinig daadwerkelijke aflossing, vervolgens steeds meer daadwerkelijke aflossing en steeds minder rente. Uiteraard verschillen alle variabelen, rentes en hoogtes van de persoonlijke lening per kredietaanbieder. Mocht degene die de persoonlijke lening heeft afgesloten komen te overlijden, dan vervalt in principe de schuld, opdat de nabestaanden niet met een schuld blijven zitten. Ook dit is een keuze; Bij een persoonlijke lening kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De reden waarvoor u een persoonlijke lening afsluit kan ook meetellen met de hoogte van de inkomensbelasting. Als u uw koopwoning wilt verbouwen kunt u de rente over dit bedrag aftrekken van uw inkomensbelasting. Hier zijn meer voorbeelden voor, wat erop duidt dat het aan te raden is om de reden van de persoonlijke lening mee te laten wegen bij uw keuze voor een kredietverstrekker.