Rood staan: gemakkelijk maar duur

De meeste mensen kennen het fenomeen wel: vaak is de maand langer dan het banksaldo. In dat geval is het erg handig dat je rood kunt staan. Dat komt goed van pas bij die ene onverwachte uitgave of als er toch nog boodschappen moeten komen terwijl het geld op is. Waar de meeste mensen echter niet bij stil staan is dat rood staan ontzettend veel geld kost. Veel banken rekenen een hoog rentepercentage voor rood staan en bieden je dus ook graag de mogelijkheid tot een negatief banksaldo. Des te meer je rood staat, des te hoger de kosten zijn die de bank jou in rekening kan brengen. De rentepercentages die bank rekenen voor het rood staan lopen uiteen van 8 tot 15. Dit zijn rentepercentages op jaarbasis. Sta je dus een jaar lang gemiddeld 1000 euro in de min, dan betaal je in totaal tot 150 euro aan rente.

Rood staan voorkomen

Probeer rood staan zoveel mogelijk te voorkomen. Het kan een tijdelijke oplossing bieden, maar op den duur worden je schulden alleen maar groter. Structureel rood staan kan tot structurele problemen leiden. Stel een budgetplan op en breng je inkomsten en uitgaven goed in kaart. Als je inzicht hebt in je financiële situatie kun je deze ook beter beheersen.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening

Heb je toch structureel meer geld nodig dan waarover je beschikt? Sluit dan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening af. De rentepercentages liggen hierbij een stuk lager en dus weet je dan zeker dat je voordeliger uit bent. Vaak is het echter zo dat banken niet moeilijk doen over rood staan, maar dat het vaak lastiger is om een doorlopend krediet of een persoonlijke lening te krijgen.